Overzicht kunststoffen

Aanwijzingen

Gebruik de pijltjes aan de rechterkant van de pagina om de beschrijvingen te openen.
In elke omschrijving is een link te vinden naar een externe website met meer gedetailleerde informatie. Kunststoffen zijn vaak herkenbaar aan hun gedrag en geur bij ontbranding.


PE

Polyethyleen heeft een grotere stijfheid en wordt daarom onder andere gebruikt voor leidingen die onder druk staan, denk aan gas-, drinkwater- en rioolleidingen. Men maakt er ook mantelbuizen van.

Kenmerken: ontbrandt vrij snel en dooft niet vanzelf uit, smelt en druipt, geurt naar stearine en paraffine.

HDPE

High Density Polyethylene wordt onder lage druk gefabriceerd en kan op 90 graden worden belast. Het blijft een flexibel product en kan daarom goed gebruikt worden voor plastic verpakkingen, elektrische leidingen en technische vezels.

Kenmerken: soortelijk gewicht 0,95 tot 0,97 (drijft op water), belastbaar tot 90 graden.

LDPE

Low Density Polyethylene wordt onder hogere druk gemaakt en heeft een maximale belastingtemperatuur van 70 graden. LDPE kennen we voor flexibele waterleidingen ook onder de naam Tyleen, het is vrij zacht en taai.

Kenmerken: soortelijk gewicht 0,91 tot 0,94 (drijft op water), belastbaar tot 70 graden.

PP

Polypropeen, voorheen ook wel Polypropyleen genoemd. Het materiaal is veel sterker dan de vorige drie in deze lijst en wordt daarom onder andere gebruikt voor (tuin)meubilair, jerrycans, kleine zeilbootjes en in de auto-industrie.

Kenmerken: soortelijk gewicht 0,92, ontbrandt zeer snel, dooft niet vanzelf uit, brandt met een gele vlam met blauwe onderzijde, smelt en druipt en geurt naar wierook.

ABS

Acrylonitril-butadieen-styrene is een starre polymeer die in verscheidene samenstellingen geproduceerd kan worden. Het is een licht, maar hard en slagvast product dat we terugvinden in onder andere autobumpers, behuizingen voor apparaten, goedkopere motorhelmen en kinderen (en sommige volwassenen) kennen het als LEGO. Het is wel onderhevig aan veroudering door weersinvloeden en UV licht.

Kenmerken: soortelijk gewicht 1,07 (zinkt in water), ontbrandt vrij snel, dooft niet vanzelf uit, brandt met een oranje-gele vlam, geeft snel roet, wordt week en geurt naar rubber.

EPS

Expanded Polystyrene kennen we ook als ‘piepschuim’ en onder de merknamen Tempex, Styropor en Depron. Het wordt vanwege de geringe warmtedoorgangs­coëfficiënt en ongevoeligheid voor vochtopname graag toegepast als isolatiemateriaal.

Kenmerken: soortelijk gewicht 1,05, ontbrandt vrij snel, dooft niet vanzelf uit, brandt met een oranje-gele vlam, geeft snel roet, wordt week en geurt zoet. Het materiaal lost op in benzeen.

PVC

Polyvinylchloride werd bij toeval ontdekt in 1838 door Henry Regnault. Pas na de Tweede Wereldoorlog heeft het gebruik een grote vlucht genomen. We treffen het materiaal onder meer aan in elektrische bedrading, vinyl behang, chemische beschermingspakken, regenkleding en zeil.

Kenmerken: soortelijk gewicht 1,25, ontbrandt traag, brandt met een gele vlam die aan de onderzijde groen kleurt, geeft witte of zwarte rook, wordt week en verkoolt.